Zacznijmy od dobrego przepisu
Mój ulubiony, który zawsze wychodzi !!!
nawet jeśli zapomnę proszku do pieczenia
7 jajek
1 szkl cukru
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Najpierw w mikserze ubijam, ale w tej kolejności:
- 7 białek i szczypta soli
- 1 szkl cukru, wsypuję po trochę
- 7 żółtek, wrzucam po jednym
Następnie mieszam ręcznie np drewnianą łyżką:
- przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną, mąkę i proszek do pieczenia
Przygotowuję blachę - owiniętą w papier do pieczenia
Piekarnik nastawiam na 40 min na 180 stopni
Mąkę pszenną można zastąpić z powodzeniem orkiszową, wtedy nastawiam piekarnik na 40 min, potem sprawdzam i dodaję jeszcze 10 min - pycha
Jeśli dodaję kakao - to daję mniej mąki pszennej
Jeśli dodaję kakao do mąki orkiszowej - to piekę najpierw 40 min, dodaję 10 min i jeśli trzeba jeszcze 15 min - ciasto jest niesamowicie mokre, nie trzeba wogóle nasączać, rozpuszcza się w ustach - delicje
Prosty biszkopt
nic trudnego - łatwy trik
po upieczeniu biszkoptu, trzeba go tylko obrócić do góry nogami na ok 5 min
Nadajmy kształt i charakter biszkoptowi
Przyszedł czas na zabawę, w której wybierzemy dowolny kształt
Mamy do wyboru kształt tradycyjny:
- koło
- prostokąt
- kwadrat
Oryginalny kształt to:
- serce
- kwiatek
- gwiazda
- oko, łódka
- trójkąt
Od nas zależy jaki efekt chcemy uzyskać. Grunt to dobry humor przy tworzeniu.
Uwaga Przecinamy
Dla niektórych to nielada wyzwanie. Jak przeciąć, aby biszkopt był prosty.
Tańsze metody przecinania:
- nożem
- nitką
Droższe metody przecinania:
- forma do pieczenia ciast z możliwością przecinania po ostygnięciu biszkoptu (ravelo.pl)
- piłka do cięcia biszkoptu
- szyna do cięcia ciasta
- krajalnica do ciasta
- nóż strunowy do cięcia
Mokry czy suchy - kilka słów o nasączaniu
Biszkopt po upieczeniu jest mięciutki i przyjemnie ugina się pod wpływem naciśnięcia na ciasto
Z czasem, kiedy jednak poleży zaczyna twardnieć. Aby nadać mu znów lekkości i podkreślić smak warto go nasączyć.
Mamy kilka możliwości:
- zimna gorzka herbata z cytryną
- woda z cukrem i cytryną
- sok z owoców np z puszki
- alkohol (woda i wódka i sok z cytryny)
- poncz (woda i sok z pomarańczy, lub woda i kilka kropel olejku lub woda i kawa rozpuszczalna (instant))
Esencja smaku - kto co lubi
teraz będziemy wybierać czym będzie nasz tort obłożony
Możemy bawić się kolorem biszkopta:
- tradycyjny - kremowy kolor
- różne odcienie brązu - w zależności ile kakao dodamy do ciasta zamiast mąki
- barwniki - które nadadzą koloru
mamy do wyboru tradycyjne dwie warstwy:
- pierwsza warstwa z dżemem np. truskawkowym, malinowym, agrestowym
- druga warstwa z kremem np. waniliowym, czekoladowym, brulee, tiramisu
Możemy urozmaicić środek:
- zamiast dżemu - dodać kajmak, chałwę
- orzechy posiekane, cukierki rozdrobnione, delicje w całości
- galaretkę z owocami lub same owoce
Dekoracje - Moje ulubione zajęcie
To jest to co lubię, moja kreatywność dzięki której świetnie się bawię.
Przy dekorowaniu wiem, że nie ma dwóch takich samych tortów, dwóch takich samych okazji, każdy tort tworzy się sam. Każdy tort zna swojego właściciela i wie czego ten oczekuje, ażeby go zadziwić.
Obecnie do dekoracji tortów jest wiele wiele różnych form zdobienia.
Rodzaje dekoracji, w której występuje możliwość tworzenia wszelkiego rodzaju kształtów i figur np. kwiatów, listków a nawet postaci:
- masa cukrowa
- czekolada
- cukier
- wafelki
Można kupić już gotowe dekoracje:
- Lidl
- Tesco
- Biedronka czasem
- Hurtownia Jolanda w Sulechowie
- (będę dorzucać kiedy znajdę nowe lokalizacje gdzie są dostępne ozdoby)
Komentarze